Udostępnij:  
GO2USA.pl

Strona główna
Poznajmy się
Program Work & Travel
Warianty i opłaty
Jedź z nami
Sponsor
Procedura zgłoszeniowa
Oferty pracy
Warunki rezygnacji
Procedura wizowa
Promocje i rabaty
Zwrot podatku
Media o nas
FAQ
Przydatne linki
Referencje
Formularze do pobrania
Aktualności
Napisz do nas
Dane kontaktowe
Work & Travel

FAQ - czyli często zadawane pytania

Co to jest Work & Travel?
Jakie możliwości daje program Work & Travel?
Na jakim poziomie należy znać język angielski?
Czy ktoś sprawuje opiekę nad uczestnikami programu Work & Travel podczas ich pobytu w Stanach Zjednoczonych?
Jak długo uczestnik programu może legalnie przebywać na terytorium Stanów Zjednoczonych?
Jaki rodzaj pracy wykonują uczestnicy programu W & T?
Czy można pracować w więcej niż jednym miejscu?
Czy można zmienić pracę w trakcie trwania sezonu?
Ile godzin pracują studenci?
Ile zarabiają uczestnicy programu?
W jakiej formie otrzymuje się wynagrodzenie?
Jakie warunki trzeba spełnić, aby założyć rachunek w banku amerykańskim?
Co to jest Social Security Number?
Czy zagraniczni studenci zatrudnieni w USA na czas wakacji muszą płacić podatki?
Czy można otrzymać zwrot zapłaconego podatku?
Jakie dokumenty należy posiadać w momencie przekraczania granicy amerykańskiej?
Czy można samodzielnie wykupić bilet lotniczy za ocean?
Czy uczestnicy programu są ubezpieczeni na czas pobytu w USA?
Ile razy można uczestniczyć w programie Work & Travel?
Czy to prawda, że w tym roku w programie mogą uczestniczyć oprócz studentów również uczniowie studium policealnego?
Czy studenci ostatniego roku kwalifikują się do udziału w programie?
Czy studenci przebywający na urlopach dziekańskich mogą wziąć udział w programie?
W jaki sposób wybierając opcję „Full-sponsor placed” otrzymuje się ofertę pracy?
Jak wygląda rozmowa z konsulem? Jak mam się do niej przygotować?




Q:
Co to jest Work & Travel?
A:
Work & Travel jest oficjalnym programem Rządu Stanów Zjednoczonych wymiany kulturowej młodzieży, skierowanym do studentów wszystkich kierunków studiów, umożliwiającym podjęcie legalnej pracy w USA w czasie wakacji akademickich przez okres nie przekraczający 4 miesięcy oraz podróżowania po terytorium Stanów do 30 dni po jej zakończeniu.



Q:
Jakie możliwości daje program Work & Travel?
A:
Udział w Work & Travel jest okazją do poznania Stanów Zjednoczonych, stylu życia i środowiska pracy Amerykanów, udoskonalenia umiejętności językowych, zebrania wielu cennych doświadczeń, pomocnych w późniejszym poszukiwaniu pracy po zakończeniu studiów, zawarcia wielu przyjaźni oraz zarobienia na swoje utrzymanie.


Q:
Na jakim poziomie należy znać język angielski?
A:
Osoba biorąca udział w programie musi znać język angielski w stopniu umożliwiającym komunikowanie się.


Q:
Czy ktoś sprawuje opiekę nad uczestnikami programu Work & Travel podczas ich pobytu w Stanach Zjednoczonych?
A:
Tak. Rolę tą pełni amerykański organizator programu (sponsor). Opieka ta koncentruje się na pomocy studentom w razie jakichkolwiek kłopotów czy problemów.


Q:
Jak długo uczestnik programu może legalnie przebywać na terytorium Stanów Zjednoczonych?
A:
Czas ten określony jest przez datę widniejącą na formularzu DS 2019 + 30 dni.


Q:
Jaki rodzaj pracy wykonują uczestnicy programu W & T?
A:
Większość oferowanych stanowisk to prace sezonowe związane z turystyką, hotelarstwem, gastronomią i rekreacją niewymagające specjalnych kwalifikacji czy wcześniejszego przygotowania.


Q:
Czy można pracować w więcej niż jednym miejscu?
A:
Można podjąć pracę nawet w kilku miejscach o ile dodatkowe zajęcia nie zakłócą podstawowego zatrudnienia.


Q:
Czy można zmienić pracę w trakcie trwania sezonu?
A:
Tak, o ile uzyska się zgodę organizacji sponsorującej program - opcja „Full-sponsor placed”. Pozostałe opcje dają dają większą swobodę działania.


Q:
Ile godzin pracują studenci?
A:
Pracodawcy zapewniają zatrudnienie w wymiarze średnio ok. 35 - 40 godzin tygodniowo. Jednak ze względu na specyficzny, sezonowy charakter pracy mogą następować pewne wahania tego wymiaru.


Q:
Ile zarabiają uczestnicy programu?
A:
Warunki pracy i płacy są jednakowe dla wszystkich studentów, także amerykańskich. Średnia stawka za godzinę pracy to około 8,5 USD. Standardowo są to stawki między 6 a 12 USD za godzinę pracy. Pozycje, na których zwyczajowo otrzymuje się napiwki mają niższą stawkę podstawową. Najwyższe wynagrodzenie otrzymuje się za wykonywanie prac wymagających specjalistycznego wykształcenia.


Q:
W jakiej formie otrzymuje się wynagrodzenie?
A:
Wypłata zazwyczaj realizowana jest co dwa tygodnie i można ją odbierać w formie czeku, który realizuje się w banku lub kasie w miejscu zatrudnienia oraz w formie przelewu na wcześniej założone przez pracownika konto.


Q:
Jakie warunki trzeba spełnić, aby założyć rachunek w banku amerykańskim?
A:
Aby otworzyć konto bankowe w USA potrzebne są: paszport, wiza, DS-2019 i Social Security Number.


Q:
Co to jest Social Security Number?
A:
Jest to numer odpowiadający polskim numerom NIP, PESEL oraz dowodu osobistego. Numer ten jest niezbędny do podjęcia legalnej pracy w USA, założenia konta w banku itd.


Q:
Czy zagraniczni studenci zatrudnieni w USA na czas wakacji muszą płacić podatki?
A:
Wszyscy cudzoziemcy, nawet sezonowi pracownicy, legalnie pracujący w Stanach Zjednoczonych podobnie jak obywatele amerykańscy są zobowiązani do płacenia podatku federalnego, stanowego i lokalnego. Jest to około 15% ogólnego wynagrodzenia, odprowadzane przez pracodawcę do odpowiednich urzędów.


Q:
Czy można otrzymać zwrot zapłaconego podatku?
A:
Oczywiście. Pracodawcy na początku roku (styczeń, luty) przesyłaja do studentów formularze W-2, które są podstawą do rozliczenia zapłaconego podatku. Do tego celu może posłużyć też ostatni paycheck.


Q:
Jakie dokumenty należy posiadać w momencie przekraczania granicy amerykańskiej?
A:
Urzędnicy imigracyjni żądają od osób posiadających wizę J-1 okazania ważnego paszportu (aktualnego przynajmniej do maja 2008) z wizą J-1, formularza DS-2019, karty I-94 (otrzymywanej i wypełnianej w samolocie), biletu powrotnego oraz środków pieniężnych w wysokości około 800 USD.


Q:
Czy można samodzielnie wykupić bilet lotniczy za ocean?
A:
Tak, można kupić bilet lotniczy samodzienie. Nasze biuro nie wymaga zakupu biletu lotniczego za naszym pośrednictwem w przypadku programu Self.


Q:
Czy uczestnicy programu są ubezpieczeni na czas pobytu w USA?
A:
W oferowanym przez nas programie ubezpieczenie jest już wliczone w całkowitą opłatę. Jest ono „no deductible” (czyli bez udziału kosztów własnych). Oznacza to, że w przypadku ewentualnej choroby nie musisz płacić „deductible”, które zgodnie z ogólnym regulaminem programu może wynieść nawet $500.


Q:
Ile razy można uczestniczyć w programie Work & Travel?
A:
Nie ma żadnych ograniczeń ilościowych.


Q:
Czy to prawda, że w tym roku w programie mogą uczestniczyć oprócz studentów również uczniowie studium policealnego?
A:
Tak. Uczniowie studium policealnego mogą uczestniczyć w programie pod warunkiem, że ukończyli pierwszy semestr i nie są w ostatniej klasie.


Q:
Czy studenci ostatniego roku kwalifikują się do udziału w programie?
A:
Tak, nawet jeśli zakończą studia przed rozpoczęciem programu. Nie ma konieczności przekładania obrony pracy na po powrocie z programu.


Q:
Czy studenci przebywający na urlopach dziekańskich mogą wziąć udział w programie?
A:
Nie. Zgodnie z wytycznymi otrzymanymi od ambasady w listopadzie br., studenci na urlopach dziekańskich nie kwalifikują się do udziału w programie. Wyjątek stanowią studenci, którzy byli zmuszeni wziąć urlop z ważnych przyczyn np. medycznych lub rodzinnych.


Q:
W jaki sposób wybierając opcję „Full-sponsor placed” otrzymuje się ofertę pracy?
A:
Studenci wybierający opcję „Full-sponsor placed” wskazują 3-5 preferowanych pracodawców z dostępnej listy.



Q:
Jak wygląda rozmowa z konsulem? Jak mam się do niej przygotować?
A:
Ambasada Amerykańska przygotowała specjalnie dla Was film, który przedstawia w skrócie procedurę ubiegania się o udział w programie oraz "odtajnia" jej ostatni etap, jakim jest spotkanie z konsulem. Zobacz.


Chętnie odpowiemy również na inne pytania. Prosimy dzwonić, pisać lub skorzystać z formularza kontaktowego.

Work & Travel
Strona główna | Poznajmy się | Program Work & Travel | Jedź z nami | Sponsor | Procedura zgłoszeniowa
Oferty pracy | Warunki rezygnacji | Procedura wizowa | Promocje i rabaty | Zwrot podatku | Media o nas | FAQ
Przydatne linki | Referencje | Formularze do pobrania | Aktualności | Napisz do nas | Dane kontaktowe

Usługi Konsultingowe | 90-413 Łódź, ul. Piotrkowska 49 | (0-42) 632 5678 | info@go2usa.pl
Copyright © 1992-2018 GO2USA.PL | Wszelkie prawa zastrzeżone